Przedszkole
Pedagog
Biblioteka
Świetlica
Dokumenty
SRM w Mielcu
Matematyka Innego Wymiaru
Szkoła z Misją
Kangur
Edi
wsip ćwiczenia
Międzynarodowy Dzień Pizzy
9 lutego został uznany za Światowy Dzień Pizzy. Nasze 5 latki obchodziły ten dzień 10 lutego. Najpierw dzieci zostały zapoznane z historią pizzy jaki i również odbyliśmy krótką wycieczkę po Włoszech. Słuchaliśmy dziecięcych piosenek wykonanych w języku włoskim. |
Następnie przedszkolaki pod czujnym okiem wychowawczyni uczestniczyły w robieniu pizzy. Gdy ciasto było już gotowe dzieci same skomponowały pizze, która powędrowała do kuchni aby się upiec. Zapach pizzy unosił się po całym przedszkolu i nie sposób było jej się oprzeć. A oto nasz przepis:
Składniki:
200 g mąki pszennej
30 g drożdży
ok. pół szkl. ciepłej wody
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
1.Blachę do pieczenia posmaruj 1/2 łyżeczki oliwy, można ją dodatkowo wysypać łyżką stołową mąki. Aby mąka przyległa równomiernie, przechylaj i potrząsaj blachą.
2. Do miski wsyp mąkę i pokrusz drożdże. Dolewaj po trochu ok. pół szklanki wody i 2 łyżki oliwy, mieszając nożem z zaokrąglonym ostrzem aż do uzyskania miękkiego, ale nie mokrego ciasta.
3. Ugniataj ręką składniki tak, aby uformować zwartą kulę. Niewielką ilością mąki posyp miejsce, w którym będziesz wałkować ciasto i tam je przełóż. Ugniataj ciasto delikatnie, odpychając je od siebie wewnętrzną stroną dłoni i z powrotem zawijając do środka. Przed kolejnym ugniataniem przekręć nieco ciasto. Kontynuuj przez ok. 2 min., aż w cieście nie będzie grudek.
4. Rozwałkuj ciasto formując krąg o średnicy 23-25,5 cm. Po każdym wałkowaniu przekładaj placek, by uzyskać równomierny kształt.
5. Ostrożnie przenieś ciasto na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia. Kciukiem i palcem wskazującym zawiń brzegi pizzy. Teraz czas na dodatki:) Piecz 15-20 min w 200°C.
Smacznego!!!