Warsztaty w jabłkowym klimacie.

 phoca thumb m 1 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka i mamy się czym pochwalić z tej okazji. Polska jest największym producentem jabłek w Europie i jest w ścisłej czołówce na świecie. Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, które mają masę pozytywnych właściwości zdrowotnych. Ten dzień i kolejne dwa następne stały się pretekstem do działań trzecioklasistów w wielu obszarach edukacyjnych.

 Po to, by dzieci rozwijały wachlarz zachowań prozdrowotnych oraz uczyły się mimochodem. W ruchu były nasze zmysły i oczywiście OK zeszyt. Podczas tych kilku dni uczniowie odkrywali kolory, zapachy, smaki, powiązania i zależności. Kolekcjonowały przeżycia, emocje i wrażenia. Ten ostatni aspekt jest bardzo ważny. Uczenie przez przeżywanie pozostawia głęboki ślad w umysłach dzieci. Pewne jest, że zapach jabłek ze sandomierskiego sadu, słodki zapach szarlotki, który unosił się w szkole i atmosfera towarzysząca nam w tych dniach pomogły w przywoływaniu wiedzy świeżo zdobytej w projekcie.